söndag 15 juni 2014

Husmoderns köksalmenacka från 1978

Jag har hittat en receptbok från det glada 70 talet, kollektivens glansperiod som jag vill dela med er. Där alla recept är gigantiskt stora så man får mycket bröd och kakor på en gång.



Korngrynslimpor 2st (ca 3 timmar med jäsning och bakning)


25g jäst
5dl ljumt vatten
5dl extra grovt rågmjöl
3 dl grahamsmjöl
2-3dl vetemjöl
1dl korngryn
2 tsk salt
1dl vetemjöl till utbakning

smula jästen i en bunk
häll över lite av det ljummna vattnet och lös upp jästen (mitt tips, släng i lite socker också)
tillsätt resten av vattnet, de olika mjölsorterna, korngryn och salt.
arbeta degen smidig, låt jäsa övertäckt ca 30 min
arbeta degen med lite mera mjöl - den ska inte vara så fast
dela den mitt itu och forma 2 limpor som strös med grovt rågmjöl
lägg limporna på smord plåt el. bakplåtspapper
jäs till knappt dubbel storlek
grädda i 175-200 C i ca 45 min

Recept på 4 råglimpor på en gång i långpanna (ca 4 ½ timmar med jäsning och bakning) 


75g jäst
100 g mjökfritt smör el. 1dl olja
12 dl vatten
2 ½msk salt
1kg fint rågmjöl
3/4 kg vetemjöl

smula jästen i degbunken.
smält matfettet i kastrull, häll i allt vatten och låt det bli fingerljummet.
häll lite degspad över jästen och lös upp den.
(mitt tips är att slänga i en nya socker också för att hjälpa jästen att jäsa)
tillsätt resten av degspadet, salt, rågmjöl och det mesta av vetemjölet.
arbeta degen smidig
jäs övertäckt i rummstemeratur i 2 timmar
arbeta dengen och forma 4 sprickfria limpor som läggs i smord långpanna.
pensla limpornas sidor med smält smör el. olja
låt dem jäta övertäckta i långpannan tills små sprickor uppstår på ytan (ca 40-50 min)
Grädda i 225C i 20 min, sänk värmen till 175C och grädda i ytterligare 40 min
låt limporna kallna under bakduk.


sporrade vaniljkex 125st  (ca 2 timmar med bakning o gräddning)


200g mjölkfritt smör
225g socker
1 ½ dl havregrädde
1 tsk vaniljsocker (mitt tips är att använda fairtrade vaniljsocker, suupergott)
170g potatismjöl
325g vetemjöl
2 tsk bakpulver

rör smör och socker poröst m elvisp
tillsätt grädden och vaniljsockret och sen de båda mjölsorterna blandade m. bakpulvret
låt degen vila i kylen en liten stund
kavla u den inte allt för tunt (ca 3 mm.)
dra några tag m. en kruskavel (för utseendets skull)
sporra ut kakorna i små fyrkanter
grädda på bakplåtspapperklädd plåt i 200C i 12 min
lossa kakorna genast från varandra, låt svalna


(bilderna är inte mina)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar