Korngrynslimpor 2st (ca 3 timmar med jäsning och bakning)
25g jäst
5dl ljumt vatten
5dl extra grovt rågmjöl
3 dl grahamsmjöl
2-3dl vetemjöl
1dl korngryn
2 tsk salt
1dl vetemjöl till utbakning
smula jästen i en bunk
häll över lite av det ljummna vattnet och lös upp jästen (mitt tips, släng i lite socker också)
tillsätt resten av vattnet, de olika mjölsorterna, korngryn och salt.
arbeta degen smidig, låt jäsa övertäckt ca 30 min
arbeta degen med lite mera mjöl - den ska inte vara så fast
dela den mitt itu och forma 2 limpor som strös med grovt rågmjöl
lägg limporna på smord plåt el. bakplåtspapper
jäs till knappt dubbel storlek
grädda i 175-200 C i ca 45 min
Recept på 4 råglimpor på en gång i långpanna (ca 4 ½ timmar med jäsning och bakning)
100 g mjökfritt smör el. 1dl olja
12 dl vatten
2 ½msk salt
1kg fint rågmjöl
3/4 kg vetemjöl
smula jästen i degbunken.
smält matfettet i kastrull, häll i allt vatten och låt det bli fingerljummet.
häll lite degspad över jästen och lös upp den.
(mitt tips är att slänga i en nya socker också för att hjälpa jästen att jäsa)
tillsätt resten av degspadet, salt, rågmjöl och det mesta av vetemjölet.
arbeta degen smidig
jäs övertäckt i rummstemeratur i 2 timmar
arbeta dengen och forma 4 sprickfria limpor som läggs i smord långpanna.
pensla limpornas sidor med smält smör el. olja
låt dem jäta övertäckta i långpannan tills små sprickor uppstår på ytan (ca 40-50 min)
Grädda i 225C i 20 min, sänk värmen till 175C och grädda i ytterligare 40 min
låt limporna kallna under bakduk.
sporrade vaniljkex 125st (ca 2 timmar med bakning o gräddning)
200g mjölkfritt smör
225g socker
1 ½ dl havregrädde
1 tsk vaniljsocker (mitt tips är att använda fairtrade vaniljsocker, suupergott)
170g potatismjöl
325g vetemjöl
2 tsk bakpulver
rör smör och socker poröst m elvisp
tillsätt grädden och vaniljsockret och sen de båda mjölsorterna blandade m. bakpulvret
låt degen vila i kylen en liten stund
kavla u den inte allt för tunt (ca 3 mm.)
dra några tag m. en kruskavel (för utseendets skull)
sporra ut kakorna i små fyrkanter
grädda på bakplåtspapperklädd plåt i 200C i 12 min
lossa kakorna genast från varandra, låt svalna
(bilderna är inte mina)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar