söndag 22 juni 2014

Mobilstrålning


Mobilstrålning ger cancer



Enligt en färsk analys av forskningsläget från forskargruppen vid Örebro Universitetssjukhus under ledning av cancerläkaren Lennart Hardell kan mobilstrålning anses som ”cancerogen för människor”. Nya undersökningar bekräftar att strålningen kan orsaka cancer samt att hjärntumörer ökar i vissa länder. Allmänheten måste informeras omgående och brett om riskerna.


Användning av mobiltelefon eller trådlös telefon i sammanlagt mer än 2376 timmar medför tydligt förhöjda risker (3 gånger förhöjd risk), men risken börjar öka redan vid en sammanlagd användning på cirka 1000 timmar.

Forskningen om risk för hjärntumör av mobiltelefoner visar genomgående att risken ökar ju mer mobilen använts.

Undersökningarna visar också att risken för cancer är främst lokaliserad till det område av huvudet som är mest exponerat.

Forskare har också visat på cellnivå hur strålningen kan orsaka tumörer. Laboratorieundersökningar visar att strålningen orsakar bildning av fria radikaler och DNA-skador.

Hjärntumörer ökar också i vissa länder, exempelvis i Danmark och Storbritannien. En undersökning som studerat samband mellan olika miljöfaktorer och förekomsten av hjärntumörer i 165 länder drog nyligen slutsatsen att den enda miljöfaktor som kunde förklara ökningen av förekomsten av hjärntumörer var introduktionen av mobiltelefoner.




Bilden visar hur 15 min mobilpratande värmer upp vävnaden genom mobilstålning. 




Gränsvärden och vad man kan göra 


Gällande gränsvärden för tillåten strålning måste sänkas omgående ochradikalt för att skydda allmänheten mot strålningens skaderisker. Gällande gränsvärden skyddar endast mot effekter av kort tids exponering (6 minuter) och saknar skydd mot exempelvis cancer. 

Att tala i mobil så lite som möjligt och då ha handsfree eller liknande är det enda som jag förstår man kan göra förutom att sluta prata i mobil helt. Jag kommer att sluta använda min mobil nu nästa vecka och istället använda fast bredbandstelefon. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar