tisdag 17 juni 2014

Palmolja



Palmolja




Hur palmoljan påverkar människor och djur

Produktionen av palmolja ökar snabbt och uppgår nu till närmare 60 miljoner ton per år, varav 86 procent produceras i Indonesien och Malaysia. Plantagerna är extremt storskaliga och sträcker sig mil efter mil i landskapet.

Men den snabba ökningen har skett till ett högt pris. Mer än en tredjedel av de nya plantager som anlagts i Indonesien, Malaysia och Papua Nya Guinea under de senaste tjugo åren har skett på bekostnad av värdefull tropiksskog.

Ursprungsbefolkningarnas hävdvunna rättigheter sätts åt sidan och lokalbefolkningarnas intressen hotas.Ibland får byar inte någon information alls innan en avverkning påbörjas, utan överraskas när deras egna fruktträdgårdar eller jordbruksmark plötsligt skövlas för att ge plats för palmoljeplantager.Även den del av lokalbefolkningen som själva bidrar med palmoljeproduktion drabbas av ökad fattigdom. Det beror bland annat på att många människor blir beroende av en enda gröda och dess marknadsvärde samtidigt som andelen mark som kan producera mat minskar för att ge plats för oljepalmerna. Fattigdomen ökar också när de skogarna avverkas och inte bara timmer utan också alla andra produkter försvinner: bär, frukter, medicinalväxter, rotting osv.

 Förutom hoten mot viktiga och ovärderliga ekosystem bidrar omvandlingen av tropikskog till stora utsläpp av växthusgaser och har negativa effekter på de omgivande områdenas tillgång till rent vatten. Men det behöver inte vara så; vi måste ställa krav på en mer ansvarsfull produktion som tar hänsyn till både natur och människor. Palmoljeplantagen hotar storskaligt djurlivet och många utrotningshotade djur så som orangutanger och tigrar. 



Konsekvenserna är förödande för miljö och människor i produktionsländerna, framför allt Indonesien och Malaysia. Tropiska skogar avverkas i snabbt tempo för att storskaliga palmoljeplantager ska anläggas eller expandera.


Avskogning

1950 var nästan hela ön Borneo täckt av regnskog med massor av plats för djuren att leva på. Nu så är nästan hela borneo avskogad och täckt av palmolje plantage där djuren inte får vara och förflyttas eller dödas. Avskogningen följs av andra problem som okontrollerade skogsbränder, minskade vattentillgångar, användning av hälso- och miljöfarliga bekämpningsmedel, förorenade vattendrag och utarmning av jordar.




Var palmolja finns

Palmolja finns i mat och produkter som vi använder varje dag. Förutom i margarin, kakor, friterade produkter och choklad kan palmolja också finnas i många vardagsprodukter t.ex. i smink, tvål, tvättmedel, ljus och mycket annat. 

Restprodukter efter utvinning av palmkärnolja från oljepalmsodlingarna i Sydostasien används också och exporteras till Sverige för att bli djurfoder.




Vad du och jag kan göra

Köp bara ekologisk och rättvisemärkt palmolja eller ingen palmolja alls.

Optimalt vore att all palmolja var ekologisk och rättvisemärkt, men dit är det än så länge långt kvar. Bara ca 0,2 procent av världens palmoljeproduktion är ekologisk. Men det finns produkter att köpa med ekologisk och rättvisemärkt palmolja. 

Idag finns palmolja som produceras certifierats enligt Roundtable on Sustainable Palm Oil, RSPO. Kriterierna för märkningen ställer viktiga baskrav på industrin men det finns fortfarande mycket att önska i dessa kriterier. Namnet till trots är palmolja producerad inom ramen för RSPO:s principer och kriterier, men det anses inte hållbart ur Naturskyddsföreningens perspektiv. RSPO tillåter bl a fortsatt avskogning och bekämpningsmedel. 


Info från världsnaturfonden och Naturskyddsföreningen bilderna är inte mina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar